Dbanie o zdrowie Handel

Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Więcej szczegółów o soli kłodawskiej niejodowanej.

Sól to substancja niezbędna do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie właściwości ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu należy ich używać podczas gotowania?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak potraw. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, potas czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią żelaza, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie zatraca swoich własności i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]