kapusta kwaszona
Handel Tematyka żywnościowa

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często gości ją na stole. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – czemu powinno się spożywać?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin czy minerałów, których pozyskanie w zimowe miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A należy zaakcentować, iż kwaszona kapusta posiada wiele substancji istotnych dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, potasu i błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, z tej przyczyny zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak używa się kapusty kwaszonej w kuchni

Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako kluczowy element dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną z reguły spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulą i tartą marchewką, która pasuje do dań z ryb i kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także artykuł, który bardzo dobrze komponuje się z grzybami oraz mięsem, toteż robi się z niej farsz do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.

Praktycznie każda babcia posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże współcześnie z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na okres zimy. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz większych opakowaniach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]