Jeśli chcesz kupić sok z kiszonych buraków, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Z kwaszonek korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Usuwa toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił zapewne każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest kwaskowaty, lecz niesłychanie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również rozmaite minerały, jak potas, sód oraz żelazo. Wielu ludzi ma problem z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się wypijać go cyklicznie, bo usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – wystarczy wypijać maksymalnie 250 ml soku na dzień.
Sok z kiszonego buraka jest jednakowo prozdrowotny!
Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania, a który pijemy także jako przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: wyostrza koncentrację, zapobiega zaparciom, a zarazem obniża poziom cholesterolu we krwi. Chociaż buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednakże jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo chorobami nerek, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju powinno się przechowywać w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]