Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń aromatów, nie oznacza to, że łączenie ze sobą potraw, które pozornie kompletnie się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co najważniejsze, apetycznych wyników. Odkrywamy to na każdym kroku. Olbrzymi wpływ na nasz smak miało niewątpliwie możliwość zakupu nieznanych dotąd w Polsce produktów, a także otworzenie się na odmienne tradycje kulinarne. Dzięki temu chociażby kombinacja egzotycznych owoców z mięsem raczej już nie dziwi. Ci, którzy zasmakowali w tych wyjątkowych fuzjach aromatów chętnie inicjują swoje eksperymenty i samodzielnie poszukują jeszcze bardziej niezwykłych połączeń. Żeby te jednak dały oczekiwane wyniki, powinno się uprzednio zaopatrzyć się w fachową wiedzę.
Food pairing – sztuka mieszania ze sobą smaków
Chcąc, żeby nasze kulinarne poszukiwania istotnie okazały się źródłem ekscytacji oraz pozwalały odnaleźć nowe smakowe doznania, trzeba postępować zgodnie z regułami obowiązującymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są jedynie wytycznymi, o których nie można zapominać, by aromaty mieszają się w niezwykłą, ale zgodną całość. Najlepiej uczynimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tak nazywa się się sztukę zestawiania ze sobą smaków, które w powszechnym przekonaniu uchodzą za całkiem ze sobą niewspółgrające. Wszelkie zasady food pairingu są jednakże dokładnie przeanalizowane i poparte głęboką wiedzą z dziedziny biochemii, dotyczącą zwłaszcza obecności danych substancji w używanych produktach. Food pairing nie traktuje wyłącznie o posiłkach, lecz również o napojach (w tym wysokoprocentowych).
Food pairing warsztaty wyłącznie z profesjonalnym szefem kuchni
Do zabaw z food pairingiem wymagane są wyczucie oraz spora fantazja, jednak to nie one okazują się najistotniejsze. O wiele bardziej jest istotna wiedza z obszaru zawartości najrozmaitszych substancji w ingredientach potraw oraz tego, jak łączą się one z innymi związkami. Zatem trafną decyzją będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez profesjonalnego szefa kuchni – zwłaszcza, że podzielenie się niezbędną wiedzą trwa mniej więcej kilkanaście godzin.
Dane teleadresowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]